KONYA'NIN TEK ÖZEL ÇOCUK KARDİYOLİSİ MUAYENEHANESİ
Muayene Süreci

Bilgi Al

Sık Sorulan Sorular

Cevaplara Git

Gebelik Sırasında Kardiyoloji Takibi

Bilgi Al

Çocuk Kardiyolojik Rahatsızlıkları

DETAYLI BİLGİ AL

Çocuklarda Supraventriküler Taşikardi (SVT)

Supraventriküler Taşikardi (SVT), çocuklarda en sık görülen kalp ritim bozukluklarından biridir. SVT, normal kalp atımının çok üzerinde ve anormal bir şekilde hızlandığı bir durumdur. SVT genellikle kalbin üst bölümünde yer alan atriyum adı verilen bölgede anormal elektriksel aktivitenin oluşması sonucu ortaya çıkar. Bu durumun birçok nedeni olabilir.

Birincil SVT nedenleri arasında doğuştan kalp anomalileri, atriyal fibrilasyon veya atriyal flutter gibi kalp hastalıkları yer alır. Bu durumlar, atriyumda anormal elektrik sinyallerinin oluşmasına ve kalp ritminin bozulmasına neden olabilir.

İkincil nedenler arasında çeşitli ilaçlar, stres, yorgunluk, aşırı egzersiz, aşırı kafein veya alkol tüketimi gibi faktörler yer alabilir. Ayrıca, bazı durumlarda, tiroid bezinin fazla veya az çalışması da SVT’ye neden olabilir.

SVT ayrıca, çocuklarda kalıtsal olarak aktarılan kalp hastalıkları veya genetik sendromlarla da ilişkilendirilebilir. Örneğin, Wolff-Parkinson-White sendromu gibi doğuştan gelen bazı kalp rahatsızlıkları, SVT’ye neden olabilir.

SVT klinik bulguları şunlardır:

  1. Ani başlayan ve sona eren kalp atışlarında artış
  2. Göğüs ağrısı
  3. Nefes darlığı
  4. Baş dönmesi
  5. Baş ağrısı
  6. Solukluk
  7. Bayılma hissi
  8. Hızlı nabız

SVT tedavisi, atak sırasında kalp ritmini düzeltmek için yapılabilir. Tedavi seçenekleri arasında Valsalva manevrası, buzlu su içme veya gözbebeği masajı gibi basit manevralar bulunur. Çocuklarda Valsalva manevraları sıklıkla kullanılan bir yöntemdir. Bu manevra, çocuğun ağız ve burununu kapatarak nefesini tutması ve ardından karnını sıkarak baskı uygulamasıdır. Bu işlem, kalp ritmini düzeltmek için vücuttaki sinir sistemi üzerinde baskı oluşturur ve kalp ritmindeki anormal elektrik aktivitesini ortadan kaldırmaya yardımcı olur.

Valsalva manevraları genellikle evde yapılabilir. Öncelikle, çocuk düz bir yüzeye oturmalı ve başını hafifçe geriye yaslamalıdır. Daha sonra, çocuğun ağız ve burununu kapatarak nefesini tutması ve karnını sıkması istenir. Bu işlem yaklaşık 10-15 saniye boyunca uygulanmalıdır. Etkisiz olursa, birkaç kez tekrarlanabilir.

İlaç tedavisi, SVT ataklarını önlemek için kullanılır. Beta-blokerler, kalsiyum kanal blokerleri veya antiaritmikler, SVT tedavisinde sıklıkla kullanılan ilaçlar arasındadır. Ayrıca, SVT’nin kronik nedenlerine yönelik tedaviler de kullanılabilir.

Çocuklarda SVT atakları uzun süre devam ediyorsa veya ilaçla tedavi edilemiyorsa, elektrofizyolojik inceleme (EPS) adı verilen bir işlem gerekebilir. Bu işlem sırasında, kalp atışlarının nasıl gerçekleştiğini ve anormal ritimleri tetikleyen alanları belirlemek için kalp kateterleri kullanılır. Tedavi, bir kateter aracılığıyla özel bir enerji kaynağı kullanarak anormal ritimlerin kaynağını yok etmek veya bloke etmek olabilir.

0553 112 7675

info@drderyaarslan.com

Ferhuniye mahallesi Dr. Yusuf Ziya Paşa Sokak Baykal iş merkezi kat 2 no 6 42060 Selçuklu/Konya

Akademik Yeterlilik

Çocuk kardiyoloji konusunda tüm akademik yeterlilik şartlarını sağlamış bir uzman tarafından yapılan teşhis ve tedavi; mutlak sonuca sizi daha çok yakınlaştırır.

Tecrübe

Konya’da uzun yıllardır çocuk kardiyoloji üzerine uzman doktor olarak çalışan Prof. Dr. Derya Arslan bilgi ve tecrübeleri doğrultusunda etkin teşhis ve tedavisini kliniğinde uygulamaktadır.

Yeni Tedavi Yöntemleri

Gelişen tıp dünyasında yeni tedavi teknolojilerini yakından takip ederek, çocuk kardiyoloji üzerinde her hastamıza uygun teşhis ve tedavi metodu uygulamaktayız.

Yakın Hasta Takibi

Tüm hastalarımızın tedavi aşamasında bire bir olarak yakından takip edilmekte ve hasta yakınlarına detaylı bilgilendirme yapılmaktadır.