KONYA'NIN TEK ÖZEL ÇOCUK KARDİYOLİSİ MUAYENEHANESİ
Muayene Süreci

Bilgi Al

Sık Sorulan Sorular

Cevaplara Git

Gebelik Sırasında Kardiyoloji Takibi

Bilgi Al

Çocuk Kardiyolojik Rahatsızlıkları

DETAYLI BİLGİ AL

Çocuklarda Kalp Hızı Yavaşlığı (Bradikardi)

Çocuklarda kalp hızı yavaşlığı (bradikardi) farklı nedenlerden kaynaklanabilir. Bazı olası nedenler şunlardır:

  1. Sinüs bradikardisi: Kalbin normal ritminde, yani normal sinus ritminde, ancak normalden daha yavaş atması durumudur. Normal kalp atış hızı çocuklarda yaşa göre değişebilir. Yenidoğan bebeklerde normal kalp atış hızı dakikada 120-170 arasındadır ve bu sayı yaşla birlikte azalır. 1 yaşına kadar olan bebeklerde normal kalp atış hızı dakikada 100-130 arasındadır. 1-2 yaş arası çocuklarda normal kalp atış hızı dakikada 80-120 arasındadır. 2-6 yaş arası çocuklarda normal kalp atış hızı dakikada 70-110 arasındadır. Adölesan çocuklarda ve yetişkinlerde dakikada 60 ila 100 vuruş arasında olmalıdır.

Çocuklarda kalp atış hızı normal değerlerin altında olduğunda bradikardi olarak adlandırılır. Çocuklarda bradikardi genellikle dakikada 60 vuruşun altında olması durumunda tanımlanır. Ancak, bir çocuğun normal kalp atış hızı yaşına, kilosuna ve aktivite düzeyine bağlı olarak değişebilir.

Sinüs bradikardisi, genellikle kalp hızının yavaşlamasına neden olan ve kalp hızı kontrol sisteminin doğal bir parçası olan vagus sinirinin aktivitesinin artması nedeniyle oluşur. Sinüs bradikardisi ayrıca, beta blokerler gibi bazı ilaçların yan etkisi olarak da ortaya çıkabilir.

Sinüs bradikardisi, birçok kişi için semptomatik olmayabilir ve tedavi gerektirmez. Ancak bazı durumlarda, semptomlar (örneğin, halsizlik, yorgunluk, baş dönmesi, bayılma hissi) varsa veya kalp yetersizliği veya diğer kalp problemleri gibi altta yatan bir durum söz konusuysa, tedavi gerekebilir.

Tedavi, altta yatan nedenlerin tedavisiyle, ilaç kullanımı veya kalp pili gibi cihazların kullanımını içerebilir. Sinüs bradikardisi semptomları gösteren bir kişinin bir kardiyolog tarafından değerlendirilmesi önerilir.

  1. Atipik Sinüs Nod Aritmisi: Çocuklarda en yaygın bradikardi nedenlerinden biri sinüs nodunun (kalp hızını kontrol eden bir bölge) anormal çalışmasıdır. Bu durum genellikle bir hastalık belirtisi değildir ve genellikle herhangi bir tedavi gerektirmez.
  2. Kalp bloğu: Kalp bloğu, kalbin elektrik sinyallerinin iletiminde bir sorun olduğunda ortaya çıkar. Bu durumda kalp, normalden daha yavaş atar. Kalp bloğu çocuklarda doğuştan olabilir veya ilerleyici bir hastalığın sonucu olarak gelişebilir.
  3. İlaçlar: Bazı ilaçlar, çocuklarda bradikardiye neden olabilir. Örneğin, beta blokerler kalp atış hızını yavaşlatır.
  4. Metabolik Bozukluklar: Hipotiroidizm (troid bezinin az çalışması) veya diğer metabolik bozukluklar, çocuklarda bradikardiye neden olabilir.
  5. Diğer nedenler: Kalp ameliyatı sonrası veya kalp krizi sonrası, kalp enfeksiyonu veya aşırı vücut refleksleri (vagal tonus) nedeniyle bradikardi görülebilir.

Bradikardi, semptomatik olmadığı sürece genellikle bir sorun teşkil etmez. Ancak semptomlar (örneğin yorgunluk, halsizlik, nefes darlığı) veya diğer komplikasyonlar varsa, tedavi edilmesi gerekebilir. Tedavi seçenekleri arasında ilaçlar, kalp pili veya kalp cerrahisi yer alabilir. Bradikardi semptomları gösteren bir çocuğun bir çocuk kardiyoloğu tarafından değerlendirilmesi önerilir.

0553 112 7675

info@drderyaarslan.com

Ferhuniye mahallesi Dr. Yusuf Ziya Paşa Sokak Baykal iş merkezi kat 2 no 6 42060 Selçuklu/Konya

Akademik Yeterlilik

Çocuk kardiyoloji konusunda tüm akademik yeterlilik şartlarını sağlamış bir uzman tarafından yapılan teşhis ve tedavi; mutlak sonuca sizi daha çok yakınlaştırır.

Tecrübe

Konya’da uzun yıllardır çocuk kardiyoloji üzerine uzman doktor olarak çalışan Prof. Dr. Derya Arslan bilgi ve tecrübeleri doğrultusunda etkin teşhis ve tedavisini kliniğinde uygulamaktadır.

Yeni Tedavi Yöntemleri

Gelişen tıp dünyasında yeni tedavi teknolojilerini yakından takip ederek, çocuk kardiyoloji üzerinde her hastamıza uygun teşhis ve tedavi metodu uygulamaktayız.

Yakın Hasta Takibi

Tüm hastalarımızın tedavi aşamasında bire bir olarak yakından takip edilmekte ve hasta yakınlarına detaylı bilgilendirme yapılmaktadır.